Lucka 24

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Innan jultomten sätter igång med dagens julklappsutdelning ger han alltid också en gåva till sina tomtenissar, för deras mycket viktiga instats i tomteverkstaden!

Tomten vaknade med en mindre huvudvärk i morse, och i väntan på att huvudvärkstabletten ska börja verka skickar han ut ett sms till nissarnas julPhone och ber alla nissarna vara så tysta som möjligt under årets gåvoutdelning. Han påminner också om att de ska samlas i tomteverkstadens matsal för utdelningen.

Nissarna går på morgonen till matsalen och formar en lång kö. I det långa ledet börjar vissa nissar att småprata inför att utdelningen av årets gåva ska börja. Övriga nissar väntar tyst inför utdelningen.

De nissar som är tysta i kön betecknas med “^”. De nissar som pratar med en granne åt vänster betecknas med “>”, och de nissar som pratar med en granne åt höger med “<”. De småpratande nissarna småpratar endast i par om 2 (alltså “<>”).

När tomten kommer in i matsalen påminns de nissar som småpratar om tomtens huvudvärk. De nissar som pratade vänder sig då om till motsatt håll. Om en nisse vänder sig mot en annan småpratare så fortsätter de att småprata, men om en nisse vänder sig mot någon som väntar tyst så blir även de tysta.

Det innebär t.ex. att om kön ser ut såhär innan tomten kommer in i rummet:
<><>

…så ser den ut såhär efter att tomten kommit in i rummet:
^<>^

Och om t.ex. kön ser ut såhär innan tomten kommer in i rummet:
<><><>^<>

…så ser den ut såhär efter att tomten kommit in i rummet:
^<><>^^^^

Tomten blir irriterad och säger åt alla som står och småpratar i kön att de får gå ur kön, och ställa sig längst bak.

Hur många nissar får gå ur kön för att ställa sig längst bak?

Nissarnas kö, innan tomten kom in i matsalen, finns som en färdig sträng i Python, och som en txt-fil:
Som sträng i Python
Som txt-fil

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev