Lucka 6

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Tomten sköter önskelistor från andra planeter också. Tomteverkstaden har just fått in önskelistorna från planeten Kepler-452b. Den tomtenisse som brukar sköta översättningen av önskelistorna från Kepler-452b till svenska blev här om dagen förkyld och var tvungen att stanna hemma…

I och med att översättningsnissen är den enda som talar språket på Kepler-452b så är det hon som väljer ut vilka klappar som ska tillverkas (vissa av klapparna på önskelistan innehåller sällsynta grundämnen som t.ex. technetium och promethium som tomteverkstaden helt enkelt inte har möjlighet att tillverka).

Innan översättningsnissen blev sjuk lämnade hon ett meddelande:

“Alla de klappar som vi ska tillverka innehåller minst 1 vokal, två likadana bokstäver i rad, och får inte innehålla c, y, w eller h

Fram tills dess att översättningsnissen har blivit frisk hade det varit bra om de övriga nissarna kunde veta hur många klappar på listan som de kommer att behöva tillverka.

Hitta de klappar som tomteverkstaden kan tillverka! Hur många klappar på listan kan tomteverkstaden tillverka?

Du kan ladda ner önskelistan från Kepler-452b både som en färdig lista i Python, men också i en txt-fil:

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev