Lucka 1

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Du vaknar upp med ett ryck. Telefonen ringer och siffrorna på klockan visar 04:38. Du svarar i telefonen.

“Vi har ett problem…” förklarar nissen Julia. “Ett strömavbrott har gjort att vi tappat anslutningen till Tomteversumet”.

Tomten, som är oerhört viktig för att se till att alla julklappar delas ut som de ska, har i år valt att spendera sina lediga dagar i Tomteversumet.

Tomteversumet är ett parallellt, digitalt universum, som bara tomten har tillgång till. Nissarna har vanligtvis möjlighet att hålla kontakt med tomten via en speciell anslutning, men nattens strömavbrott har gjort att anslutningen har avbrutits.

Ingen kan kontakta tomten.

“En av oss måste hoppa in i Tomteversumet för att få tag i tomten. Jag har ringt runt bland alla nissar och vi har kommit fram till att den som är bäst för uppdraget är… du” fortsätter nissen Julia.

Din uppgift är att hoppa in i Tomteversumet för att kontakta tomten.

För att komma in i Tomteversumet behövs en speciell, sexsiffrig pinkod.

Eftersom tomten har börjat få dåligt minne de senaste åren har han ett speciellt sätt för att räkna ut pinkoden. Pinkoden räknas ut genom att summera alla positiva heltal mellan 0 och 587, samt talen mellan 589 och 1000. Tomten väljer att hoppa över talet 588 eftersom det är hans oturstal.

För att räkna ut pinkoden så behöver du summera alla tal mellan 0 till 1000 (inklusive 1000) förutom talet 588.

Lycka till!

Lösningen presenteras imorgon kl 08:00.

 

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev