Lucka 1

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Det är äntligen december och nedräkningen till julafton har börjat!

Man kan tro att tomten har förberett sig inför den kommande julen under hela året, men när nissarna tittar in hos tomten upptäcker dom till sin stora förskräckelse att han ligger och sover. Vi har ju bara 24 dagar kvar till julafton!

Nissarna huffar och buffar på tomten för att få honom att vakna men det visar sig lönlöst. Tomten sover en djup sömn som endast jultomten kan göra. Vid tomtens skrivbord står en väckarklocka. Denna borde få tomten att vakna! Av någon anledning verkar alarmet på klockan vara avaktiverat.

För att aktivera väckarklockan så behövs en speciell kod. Så här står det på väckarklockan:

”Alarm aktiveras med hjälp av summan av de 123 första tal som är delbara med 7

T.ex: Summan av de 3 första talen som är delbara med 7 blir följande. Det första delbara talet med 7 är 7 själv, det andra delbara talet med 7 är 14, det tredje är 21, osv. Alltså blir svaret i detta exempel: 7 + 14 + 21 = 42.

Beräkna summan av de 123 första tal som är delbara med 7 och hjälp nissarna att få fram koden till väckarklockan för att kunna aktivera alarmet och väcka tomten!

Lycka till!

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev