Lucka 10

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Tidigt i morse så blixtrade det till på alla datorskärmar i tomteverkstaden. En blå ruta dök upp på alla skärmar samtidigt och det stod:

“Julen är över. Ni har blivit hackade. Alla era datorsystem är låsta och krypterade och kan endast låsas upp med vårt hemliga lösenord. Beräkna lösenordet genom att addera första och sista siffran av alla tal i bifogad lista och sedan beräkna den sammanlagda summan, eller, betala 1392 Bitcoin till vår bitcoinadress. Hälsningar V1 S0M 1NT3 G1LL4R JUL3N H4CK3R GR0UP”

Med bara 14 dagar kvar till jul är det otroligt viktigt att alla datorsystem fungerar som de ska i tomteverkstaden. 1392 bitcoin är långt utanför julens budget, och det skulle innebära att tomten behöver dra in på julklapparna för året! Det finns bara en utväg… vi måste beräkna lösenordet!

Beräkna lösenordet genom att räkna ut den totala summan av alla tal när du adderar första och sista siffran av alla tal listan.

T.ex. skulle följande lista: 123, 21, 30002 ge talen:
4 (eftersom 1+3 är 4)
3 (eftersom 2+1 är 3)
5 (eftersom 3+2 är 5)

…och den totala summan (och lösenordet) i detta exempel skulle bli 12 eftersom 4+3+5 är 12.

Du kan ladda ner hackergruppens bifogade lista av tal som en färdig lista i Python, eller som en txt-fil:
Som lista i Python
Som txt-fil

Lycka till!

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev