Lucka 14

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Vid jul så brukar nissarna skicka julkort. Nissarna skickar julkorten till varandra i par.

Om t.ex. Nisse A skickar ett julkort till Nisse B, så kommer också Nisse B skicka ett julkort till Nisse A. Nisse A och B är då julkortskompisar.

Nissarna tillverkar alltid sina julkort själva. Nissarna gör rektangulära vykort och de kommer alltid överens med sin julkortskompis om vilken omkrets julkorten ska ha. Ett par av julkortskompisar skickar alltid sina julkort med samma omkrets, men med olika längd och bredd. Flera par av julkortskompisar får inte ha samma omkrets.

Detta innebär att två julkort aldrig kommer ha samma storlek, men det finns alltid två (och endast två) julkort som har samma omkrets.

När postnissen går igenom alla julkorten så upptäcker hen att det är ett udda antal julkort som har skickats i år. Eftersom att alla nissar skickar julkort i par, så verkar det som att en nisse inte kommer få något julkort från sin julkortskompis.

Postnissen har skrivit ner längd och bredd på alla julkorten i en lista.

Vilken bredd och längd har den nissens julkort som inte kommer motta något julkort i år?

Du kan ladda ner listan av julkortens storlekar (längd, bredd) som en lista av listor i Python, men också i en txt-fil:

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss