Lucka 16

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

För att hinna leverera alla julklappar på julafton så har tomten en mycket välplanerad rutt. Denna rutt tar honom till alla hushåll som ska få julklappar.

Nissen Rebecka är navigationsingenjör och högst ansvarig för rutten tomten ska åka. Hon har planerat rutten i flera månader.

Nu har det uppstått ett problem. Nissen Rebecka har glömt bort lösenordet till sin dator. Samma dator som hon har sparat tomtens rutt på. Hon har ett vagt minne av hur hon skapade sitt lösenord…

Rebecka har en lista av ord på sitt skrivbord. Hon minns att hon plockade ut de första två och de sista två bokstäverna ur varje ord och bildade nya ord. T.ex. så blev “hejsan” till “hean”. Rebecka upptäckte att genom att göra detta på orden i listan så fanns det, förutom de ord på 4 bokstäver som bildar sig själva, några ord som bildade ett ord som redan fanns i listan på skrivbordet. Vilka är orden som Rebecka söker?

Exempel: Om listan bestod av orden “titan”, “tian” och “timman”, så hade det varit orden “titan” och “timman” Rebecka letade efter eftersom båda dessa bildar “tian” och “tian” finns i listan.

Du kan ladda ner listan av ord som en lista i Python, men också i en txt-fil:

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss