Lucka 16

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

I tomteverkstaden står varje år en stor julgran. Julgranen utsmyckas den 16e december varje år med julkulor.

På grund av de rådande klimatförändringarna så har det smält ovanligt mycket is under det senaste året. Den lilla bod som nissarna använder för att förvara allt av granens julpynt råkade under en sen juninatt glida iväg över den hala, glatta isen. Olyckligtvis föll boden ner i en skreva i isen. Det mesta av julpyntet kunde räddas, men inte julkulorna.

Nissarna har beställt 80 st nya julkulor. När de fick paketet fick de dock en väldigt otrevlig överraskning… Julkulorna var i 4 färger, istället för de traditionsenliga 3.

Julkulorna var i färgerna grön, röd, blå och lila. Eftersom nissarna är ett traditionsenligt folk vill de måla om ena färgen av julkulorna för att endast ha tre färger på kulorna. De beslutar att Målarnisse ska ansvara för att måla om julkulorna.

Målarnisse skriver upp varje julkula i en lång lista, och betecknar varje julkula med dess färg i listan. Målarnisse skriver ett “g” för grön, ett “r” för röd, ett “b” för blå och ett “l” för lila.

Det tycks som att de olika julkulorna är skapade av olika typer av material som tar olika lång tid att måla över. Att måla över en grön kula till en annan färg tar 1h och 15 min, att måla över en röd kula till en annan färg tar 1h och 30 min, och att måla över en blå eller lila kula till en annan färg tar båda 1h.

Vi ska nu hjälpa Målarnisse att beräkna vilken färg av julkulornas grön, blå, röd eller lila, som kommer gå snabbast att måla över.

Om listan exempelvis skulle innehålla 6 st kulor: g, r, b, l, l, b, så skulle det gå snabbast att måla över den gröna kulan, eftersom det bara finns en av denna och den totala tiden här kommer bli 1h och 15 min (den röda kulan skulle ta 1h och 30 min, och de blå och lila kulorna skulle ta 2h var eftersom det finns två av varje).

Listan som nissarna har gjort över julkulorna finns som en färdig lista i Python, eller som en txt-fil:
Som lista i Python
Som txt-fil

Vilken färg av julkulor bör Målarnisse måla över för att spara så mycket tid som möjligt?

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev