Lucka 2

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

För att kunna förbereda årets julklappar är det dags att kicka igång tomteverkstaden. Tomteverkstaden är ett stort hus med flertalet våningar.

Julklapparna som tillverkas utgår ifrån de önskelistor som tomten får in. Tyvärr visar det sig att någon av nissarna har spelat tomten ett spratt! En nisse har låst dörren till postrummet dit alla önskelistor kommer och gömt nyckeln. Kvar har nissen lämnat instruktioner för på vilken våning tomten ska leta i tomteverkstaden för att hitta nyckeln.

Instruktionerna består av två olika tecken, u och n. Ett u innebär att tomten ska åka upp en våning, ett n innebär att tomten ska åka ner en våning.

T.ex. så skulle följande instruktioner: unnu innebära att tomten ska åka upp en våning, ner två våningar och upp en våning. Han skulle alltså sluta på våning 0.

Och med följande instruktioner: nun så skulle tomten åka ner en våning, upp en våning och ner en våning. Han skulle sluta på våning -1.

Tomten börjar på våning 0 och går fram till hissen och kollar på instruktionerna som han fått av den busiga nissen.

Du kan ladda ner instruktionerna som nissen lämnade både som en färdig lista i Python, men också i en txt-fil:

Hjälp tomten att beräkna på vilken våning som han ska leta efter nyckeln till postrummet.

Lycka till!

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Följ oss

Nyhetsbrev