Lucka 5

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Natten till den femte december är alltid lite extra speciell för de nissar som är med i tomtens skidlandslag. På morgonen den femte december så smyger nissarna upp på taken och räknar antalet snöflingor.

Nissarna vill kolla om det är fler snöflingor på taket denna morgon, till skillnad från antalet snöflingor vid samma tidpunkt förra året.

Faktum är, att nissarna vill säkerställa att det på minst ett tak finns så mycket snöflingor att det är fler även om man skulle dubblera antalet snöflingor från förra året 5 gånger. Om detta stämmer så kommer det innebära optimala skidförhållanden under vintern.

Nissarnas skidlandslag är väldigt stort. Det är 500 nissar i landslaget.

Nissarna har antecknat förra årets antal snöflingor och detta årets antal snöflingor i en lista. En lista av par av tal. Om en nisse exempelvis räknade till 10 snöflingor förra året, och till 25 snöflingor detta året, så kommer det att stå:

10, 25

Visar morgonens räknande på optimala skidförhållanden? Alltså, har det på någons nisses tak fallit så många snöflingor att vi kan dubblera förra årets antal 5 gånger utan att det överstiger årets antal?

Exempelvis: Om det hos en nisse fallit 10 snöflingor förra året och detta året 500 snöflingor, så skulle förra årets snöflingor dubblerat 5 gånger bli 10*2*2*2*2*2 = 320. Eftersom 500 är större än 320 visar det på optimala skidförhållanden.

Du kan ladda ner listan av snöflingor både som en lista av listor i Python, men också i en txt-fil:

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss