Lucka 8

Lösning presenteras imorgon kl 08:00

Lagom till tredje advent brukar tomten anordna ett julbord för nissarna. Till julbordet serverar tomten traditionsenligt julmust.

Julmusten har tomten förvarat i lådor nere i matkällaren. Tomten börjar nu fundera på om all julmust som han har kommer att räcka till julbordet. Tomten skulle behöva veta hur många liter julmust som han har i matkällaren.

Tomten har skrivit upp alla måtten (längd, höjd och djup) på lådorna i matkällaren. Dessa mått har tomten samlat i en lång lista. Måtten är skrivna i decimeter (dm). Detta gör att det är enkelt att räkna ut hur många liter en låda innehåller.

Exempelvis: Om en låda har måtten 3, 2, 1 dm så innehåller den 3*2*1 = 6 liter.

När tomten pratar med tomtemor så visar det sig att även tomtemor har varit i matkällaren. Tomtemor har placerat några lådor med påskmust nere i matkällaren och nu så kan de inte se skillnad på vilka lådor som innehåller julmust och vilka som innehåller påskmust. 

Det verkar som att tomtens lista med måtten på lådorna innehåller måtten för både lådorna med påskmust och med julmust.

Tomten minns att det inte finns någon låda innehållandes julmust som har någon sida som är 7 dm. Likaså minns tomtemor att alla lådor som innehåller påskmust har minst en sida som är 7 dm.

Hur många liter julmust finns i källaren?

Du kan ladda ner listan av måtten (längd, höjd och djup) på lådorna i källaren både som en lista av listor i Python, men också i en txt-fil:

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss

Nyhetsbrev