Varför du ska lära dig programmera i Python

Python är ett programspråk som blivit väldigt populärt och omtalat under de senaste åren. Vi på Unga Programmerare förstår den hype som skapats kring språket. Smidigheten i att kunna skriva komplexa program med få kodrader, enkelheten i att snabbt komma igång, och de många möjligheterna är några av anledningarna till att vi tycker att du borde lära dig Python. Låt oss gå närmare in på varför du ska lära dig programmera med Python.

Python för nybörjare

När man börjar programmera behöver man ett enkelt språk. Ett språk där vi kan få mycket att hända utan större ansträngning. Ett språk där man gärna slipper krusiduller och knasiga tecken som man knappt hittar på tangentbordet. Med Python slipper du leta efter specialtecken, och med hjälp av engelska och matematik kan vi ibland lista ut vad ett program kommer göra även om vi aldrig programmerat förut. Python har en enkel syntax, och med en enkel syntax får vi ett språk som är perfekt för nybörjare.

Det mest populära språket?

Python är ett populärt språk. Communityt kring språket är stort, det finns mycket information om Python på nätet och mängder av färdigskriven kod som vi kan använda (så kallade bibliotek). När vi kan skapa program snabbt så blir programmeringen mycket roligare!

Ett bibliotek inom programmeringen fungerar ungefär som i verkliga livet. Men istället för att vi använder biblioteket för att låna böcker, så lånar vi kod! De olika biblioteken har sitt egna expertområde, det finns t.ex. bibliotek för matematik, grafik, artificiell intelligens och databaser. Med de många olika biblioteken som är skrivna för Python så gör det att språket blir väldigt användbart, eftersom vi enkelt och snabbt kan skapa program och applikationer när vi får tillgång till färdigskriven kod.

Framtidens programmeringsspråk

Python är ett växande programspråk. Om du vill lära dig ett programspråk för framtiden, så är Python förmodligen ett smart val. Ingen av oss kan förutspå vilka språk som kommer att användas om 10 eller 20 år, men om vi tittar på grafen nedan ger den oss en fingervisning mot att Python troligen kommer användas i många, många år framöver.

Antal inlägg om Python och andra programmeringsspråk på Stack Overflow mellan 2009 och 2020.

 

Som vi kan se i grafen så är Python det språk som det görs flest inlägg om på Stack Overflow, ett av världens största community för programmerare. Vi kan se att tillväxten såg ut att få fart runt 2012, och det har nu sprungit om andra populära språk som t.ex. C#, Javascript, Java och C++. Vad är det som gör Python så populärt?

Mest älskat och eftersökt

Varje år håller Stack Overflow en stor undersökning bland sina medlemmar. I undersökningen svarar både professionella programmerare liksom hobbyentusiaster. Denna ger ofta en god bild av nuläget inom industrin och var den rör sig. Vi har kikat igenom 2020 års undersökning och hittat några godbitar som kan förklara hur Python växt sig så starkt.

De språk som Stack Overflows medlemmar gillar bäst

Python hamnar på plats 3 över vilka programspråk som utvecklare gillar bäst. Endast Rust och TypeScript är mer älskat bland utvecklarna. Detta förklarar varför Python har kunnat växa sig så starkt. Om utvecklarna älskar språket så är det också detta som de väljer när de ska bygga nya applikationer och nya program.

De språk som Stack Overflows medlemmar vill lära sig

Python är också det språk som flest utvecklare vill lära sig. Med god marginal till Javascript, kniper Python förstaplatsen. Detta hänger såklart ihop med att det redan är så populärt, men ger oss också en fingervisning om att fler utvecklare kommer att lära sig programmera med Python, vilket också kommer öka antalet som programmerar i just Python.

Vad industrin säger

Så vad säger industrin? Till skillnad från många andra programspråk som t.ex. Lua som växt sig populärt under de senaste åren så är Python mycket mer mångfacetterat och låter oss bygga en större variation av program och applikationer. Stora företag som använder Python är:

  • Google använder Python för sin söktjänst, Youtube, och till olika projekt inom artificiell intelligens.
  • Instagram använder sig av Django, ett populärt web framework byggt i Python, för sin fotodelningsapp.
  • Facebook använder Python för bl.a. sina databaser.
  • Spotify använder Python för sina smarta algoritmer som rekommenderar ny musik. 
  • Netflix använder Python för dataanalys och för att säkerställa säkerhet och stabilitet av plattformen.
  • Dropbox använder sig i huvudsak av Python för sin plattform. Teamet bakom Dropbox lyckades t.o.m. få Guido van Rossum (själva grundaren av Python) att hoppa på och hjälpa dom bygga applikationen.

Med tanke på att flertalet av världens stora techbolag använder sig av språket så kan vi känna oss säkra på att Python kommer fortsätta växa. Med styrkan av att vara ett enkelt språk för nybörjare, tillsammans med det faktum att det är populärt inom industrin gör att Python kanske helt enkelt är det ultimata språket att lära sig programmera med. Vi på Unga Programmerare rekommenderar dig att lära dig programmera i Python. Kom igång med vår kurs.

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss