Programmering för barn – Så lär sig dina barn att programmera! [2024]

av Uppdaterad 2024-11-22

Programmera som barn är ett perfekt sätt att få utlopp för sin kreativitet på ett lärorikt och användbart sätt! Jag minns själv hur programmering under min uppväxt mest kändes som ett luddigt koncept, och det var svårt att förstå hur man skulle komma igång. Längre fram i tiden fick jag möjligheten att programmera på gymnasiet, och det var då jag förstod vilka fantastiska möjligheter det finns med programmering. Mitt stora bekymmer då var varför jag inte lärt mig programmera redan som barn. Idag finns många möjligheter för barn att lära sig programmera!

UPPDATERING: Vi har haft många fantastiska läsare till detta inlägg! Om du, eller dina barn, vill komma igång och lära sig att programmera, kolla in våra kurser.

Tänk dig själv att redan under uppväxten få möjlighet att programmera egna spel som barn, istället för att bara spela spelen. Som 90-talist växte jag upp med mitt Gameboy, där kunde jag spela alla möjliga slags spel, från Mario till Pokémon. Det som är finurligt med dessa tidiga spel är att de egentligen inte är särskilt avancerade, och att man ganska enkelt kan komma igång och programmera spel redan som barn. Om detta hade jag såklart ingen aning, och därför vill jag introducera dig till hur du lär ditt barn att programmera. 

Dagens generationer har några fördelar vad gäller att lära sig programmera tidigt. Tack vare regeringens satsningar på digitala skolor så har många elever tillgång till datorer, och ibland även laptops som de kan ta med sig hem. Detta öppnar upp enorma möjligheter för barnen som då kan få utlopp för sitt tekniska intresse både hemma och i skolan. Med större tillgång till digitala medel, finns det också fler möjligheter att som barn lära sig programmering.

Programmering för barn

Många barn har idag tillgång till egen dator för att lära sig programmera

Fler barn lär sig programmering

Under 2017 gick regeringen ut med att de skulle satsa mer på programmering för barn i skolorna. Detta har vi märkt i våra programmeringskurser. När vi frågar våra deltagare om de har programmerat förut så är det många som har gjort det. Flera har testat på programmering i skolan, ofta med hjälp av Scratch eller liknande blockbaserade drag-and-drop-verktyg. Dessa är bra för att ge sig in i programmering, men skiljer sig lite mot hur det är att faktiskt skriva kod själv. Ett fåtal av deltagarna i våra kurser har programmerat andra “vanliga” programspråk som Python, Javascript eller liknande. Men oavsett hur mycket programmering man lär sig som barn, så finns det alltid mer att lära.

IT-branschen letar ständigt efter nya talanger, och faktum är att det finns en stor brist av programmerare och IT-kompetens i världen. I Sverige beräknas vi sakna upp emot 60.000 programmerare, och tittar vi på samma siffror för EU så beräknades det finnas en brist på 1 miljon programmerare år 2020. Detta märktes av som IT-student på universitetet. Titt som tätt ringde en rekryterare upp och undrade om jag sökte extrajobb inom programmering. Branschen skriker efter folk. Så om du inte vill lära ditt barn programmera för den kreativa, tekniska och problemlösande aspekten, så kan du göra det för samhällsnyttan det skapar!

Det finns många olika sätt att lära sig programmera som barn. Här kommer vi att gå igenom hur du lär ditt barn programmera med appar, program och programeringskurser. Fördelen med appar och program är att de kan göras helt självständigt, eller tillsammans med en förälder eller kompis. Kurser är ett bra sätt att lära sig eftersom man följer en kursplan som är skapad för att man ska lära sig på ett så bra och enkelt sätt som möjligt, och med hjälp av onlinekurser kan man även lära sig i sin egen takt från hemmet. Med en kurs i programmering får man de kunskaper man behöver för att sedan fortsätta programmera på egen hand.

Programmering för barn

Programmering kan kännas lite som en superkraft. Det finns så mycket häftigt och roligt man kan hitta på!

Varför ska mitt barn lära sig programmering?

Det finns många fördelar med programmering, och en av de viktigaste är alla de möjligheter och dörrar som programmering öppnar. Men det finns också fler. Här är några anledningar till varför programmering för barn är så viktigt!

Programmering är kreativt

Med programmering kan man göra nästan vad som helst inom den digitala världen. Programmering finns nästan överallt idag, i allt från fordon till mikrovågsugnar och hjälpmedel inom vården. Om du t.ex. vill bygga en egen robot så är programmering grundstenen!

Programmering tränar hjärnan

Programmering kan brytas ned problemlösning. Med programmeringen så löser man problem. Genom att lösa kluriga problem så tränar vi vår hjärna. Det finns undersökningar som pekar mot att de som programmerar har bättre analytisk förmåga, minne och språkkunskaper (inte bara programmeringsspråk). Coolt, eller hur!

Programmering gör att vi förstår tekniken bättre

Att förstå dagens teknik är otroligt viktigt, inte minst eftersom att vi går mot ett samhälle som baserar sig mer och mer på teknik. Genom att lära oss programmering kan vi förstå hur tekniken fungerar och varför den fungerar som den gör.

Lär dina barn programmering – första steget!

Det första steget för dina barn att komma igång att programmera är oftast att välja om man ska börja med blockbaserad eller textbaserad programmering.

Så vilket ska man välja? Detta är våra rekommendationer baserat på ålder:

  • 9 år och äldre – Textbaserad programmering
  • Yngre än 9 år – Blockbaserad programmering

…osäker på skillnaden? Vi går igenom den nu!

Blockbaserad eller textbaserad programmering?

Blockbaserad programmering innebär att du drar och släpper olika kodblock via drag-and-drop-programmering, i en så kallad grafisk miljö. Detta har skapats för att på ett så enkelt sätt som möjligt lära sig programmera, i.o.m. att de enklaste koncepten inom programmering går att visualisera på detta sätt. Tyvärr kan blockbaserad programmering ge en falsk bild av att det är såhär som programmering faktiskt ser ut, vilket det inte är. Programmeringen inom industrin är textbaserad, vilket också är den absolut vanligaste typen av programmering. Här lär man sig programmering genom att skriva och köra sin kod själv. Textbaserad programmering kan vara knepigare att ge sig in i men det öppnar upp otroligt många fler dörrar när man har fått kläm på det. Vi rekommenderar textbaserad programmering.

Blockbaserad (till vänster) och textbaserad programmering (till höger)

Hur kommer vi igång med programmering?

Det finns flera sätt att komma igång med programmering för barn och unga! Den enklaste, och säkraste vägen till att lära sig programmering är att hoppa på en programmeringskurs. Då får man stöd och hjälp längs vägen, och får lära sig steg-för-steg hur man kommer igång. Detta är oftast det smidigaste sättet att komma igång med programmeringen som nybörjare, då det inte kräver några förkunskaper. Vi erbjuder flera kurser inom programmering för barn och ungdomar.

Nedan går vi igenom olika sätt att lära sig programmera. Via en programmeringskurs, men också hur man kan börja kika på programmeringen själv med hjälp av appar och verktyg.

Kurs i programmering för barn – vi lär dina barn att programmera!

Med en kurs kan man lära sig allt från de grundläggande koncepten inom programmering, till att bygga hemsidor och lära sig spelprogrammering för att skapa egna spel. Som barn kan en kurs vara bra för att på ett pedagogiskt och genomarbetat sätt lära sig programmering.

Grundkurs i programmering för barn

Vår grundkurs lär ut grunderna i programmering med programspråket Python.

Unga Programmerare erbjuder flera kurser i programmering för barn och unga, som fler än 1000 barn och ungdomar har deltagit i.

Grundkurs i programmering

I vår grundkurs, Online: Start, lär vi ut hur man kommer igång med programmering, hur man skriver sina första rader och program, samt hur man bygger enklare spel. Kursen går steg-för-steg igenom hur programmering fungerar, hur man skriver sina första kodrader och hur de grundläggande koncepten fungerar. När man är färdig med kursen är man redo för att bygga egna program. Detta är vår mest populära kurs. Denna kurs passar bra för nybörjare. Vi kräver inga förkunskaper till vår grundkurs.

Spelprogrammering för barn

Är du, eller dina barn, intresserade av att lära sig bygga egna spel? I vår kurs inom spelprogrammering, Spelprogrammering i 2D, så lär vi ut just detta! Kursen lär ut hur man bygger egna spel, hur spellogik fungerar och hur man ska tänka för att skapa spel, samt hur man skapar olika typer av spel och hur man skapar sin egna design och egna grafik. Med hjälp av verktygen man lär sig i kursen är det bara att låta kreativiteten flöda! Vid avslutad kurs så har man lärt sig att programmera egna spel med grafik.

Kom igång med Minecraft-programmering

I vår kurs i programmering i Minecraft lär vi ut hur man skapar och bygger inuti spelet Minecraft med hjälp av kod. Med programspråket Python bygger vi egna skapelser och byggnader. Vi bygger till och med ett eget spel inuti Minecraft, ett spel i spelet alltså!

Artificiell Intelligens – Hur fungerar det?

Många vet vad artificiell intelligens är, men få vet hur det faktiskt fungerar. I denna kurs går vi igenom hur artificiell intelligens fungerar, hur det kan användas och vad det finns för möjligheter och risker med artificiell intelligens. Vi avslutar kurser genom att bygga ett program som använder sig av ansiktsigenkänning.

Hur fungerar våra kurser i programmering?

Våra kurser kan man följa i egen takt och tempo via vår kursportal. Kurserna går steg-för-steg igenom programmeringens olika delar. Våra förklarande videolektioner är skräddarsydda med övningar och quiz, så att man kan träna och testa sina kunskaper. När du, eller dina barn, har frågor så finns vi tillgängliga för support och hjälp via chatt och mail. 

Appar och program – lär dig själv!

För att lära ditt barn att programmera behöver du tillgång till en dator, iPad, eller annan surfplatta. Förr var du tvungen att ha en dator för att lära dig programmera, men idag finns det många verktyg för att lära ditt barn att programmera genom t.ex. iPaden! Vad som är viktigt att tänka på är att i slutändan så är alltid datorn ändå viktig, för att till sist kunna skapa egna program behövs oftast en dator. Med detta sagt är det ändå en otrolig fördel att lärandet har nått så många olika plattformar!


Scratch

Scratch är designat av studenter från MIT och är skapat för yngre barn och och ungdomar. Scratch är blockbaserat och här kan man dra och släppa olika kodblock via så kallad drag-and-drop-programmering. Man kommer således som barn undan från alla knepiga kodrader, och Scratch ger ett enkelt och intuitivt verktyg för att testa på programmering. Det finns ett stort community runt Scratch, vilket gör det enkelt att hitta ny inspiration för vad man vill bygga. Nackdelen med Scratch är att man snabbt växer ut det och vill hitta tuffare utmaningar, eller att lära sig programmera mer “på riktigt”.

Kostnad: Gratis
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Svenska
Ålder: 9 år och yngre

I detta Scratch-program förflyttar man katten med hjälp av den blockbaserade koden på vänster sida.

Codecademy

Codecademy tillhandahåller ett smidigt ramverk för att lära sig programmering genom att testa sig fram. Här har jag själv testat på att lära bland annat PHP. Codecademy tillhandahåller flertalet språk som t.ex. HTML, Java, Ruby, R, C#, och JavaScript. Det är en populär och väletablerad hemsida. Nackdelen är att den är på engelska, kräver ett konto och kanske inte helt enkel att veta hur man kommer igång som barn.

Kostnad: Prenumeration med gratismaterial
Svårighetsgrad: Medel
Språk: Engelska

CodeCombat

CodeCombat lär ut programmering i en spelbaserad miljö. Här får man möjlighet att skriva kod för att t.ex. lösa pussel och få sin karaktär att förflytta sig till olika platser. Detta kan vara ett kul sätt att testa på programmering med, och kan vara ett bra sätt för de barn som inte är tålmodiga nog att hoppa på textbaserad programmering eller lära sig via t.ex. Codecademy.

Kostnad: Prenumeration med gratismaterial
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Engelska

I CodeCombat spelar du topdown-spel där du förflyttar karaktären med din kod.

Swift Playgrounds

Om du har en iPad hemma är Swift Playgrounds ett kul och lärorikt sätt att lära sig programmera hemifrån. Swift Playgrounds är en app från Apple för att lära sig deras egna programspråk Swift som de lanserade för att ersätta föregångaren Objective-C. Under min gymnasietid satt jag och tragglade gamla Objective-C så att se att Apple väljer att satsa på att lära barn programmera gör mig väldigt glad! Enligt deras hemsida kan man även koppla upp sin kod mot robotar och drönare från LEGO för att se hur de vaknar till liv med hjälp av koden man har skrivit! Swift Playgrounds påminner lite om en blandning av Codecademy och CodeCombat med tanke på blandningen av spelbaserat lärande och instruktioner.

Kostnad: Gratis
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Svenska

Instruktionerna ges till vänster i Swift Playgrounds. På höger del av skären ser man vad som händer när man kör sin kod.

Code Avengers

Code Avengers är ytterligare ett sätt att lära dig programmering genom drag-and-drop liknande Scratch. Huruvida denna plattform är bättre än Scratch är svårt att säga. I Code Avengers kan man dock lära sig flertalet olika programspråk, så som HTML/CSS, Javascript och Python. Plattformen baserar sig på en prenumerationsmodell, men har även material som är gratis.

Kostnad: Prenumeration med gratismaterial
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Engelska

Code Avengers liknar utformningen av Scratch.

Tynker

Tynker erbjuder flertalet möjligheter för att lära sig programmering i flera olika åldrar som barn, där även små barn kan lära sig programmera med deras material inriktade på åldern 4-9 år. Tynker har blockbaserad drag-and-drop men även textbaserad programmering. Miljontals barn världen över har använt sig av verktyget, och de har skapat samarbeten med t.ex. Minecraft och microbit.

Kostnad: Prenumeration
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Engelska

Code.org

Denna organisation är en av pionjärerna vad gäller att lära ungdomar och barn programmera. De har en plattform de kallar för Code Studio där man kan gå flera kurser för att lära sig programmera med drag-and-drop. Verktyget finns på såväl svenska som engelska, men tyvärr är den svenska översättningen inte särskilt bra och kan lätt skapa förvirringar. Code.org har varit backade av bland annat Bill Gates och huvudverksamheten har sitt fokus på USA vilket gör att deras tjänster inte är lika tillgängliga här i Sverige. Förhoppningsvis kommer de att expandera hitåt snart.

Kostnad: Gratis
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Svenska
Ålder: 4 – 9 år

På Code.org kan man lära sig programmera genom att lösa kluriga problem.

Kodable

Denna iPad-app lär ut JavaScript till ditt barn utan krav på tidigare programmeringserfarenhet. Här kan man på ett kul sätt lära sig programmera genom att lösa olika typer av pyssel. Kodable är gratis att prova på men kommer senare i en prenumerationsmodell.

Kostnad: Prenumeration
Svårighetsgrad: Enkel
Språk: Engelska

Programmering med hårdvara – bygg egna robotar

När man lärt sig mer om programmeringen kan det vara kul att testa på att programmera med hårdvara. Då kan man t.ex. lära sig att bygga egna robotar!

Arduino

Arduino är det perfekta sättet att gå från mjukvara till hårdvara på ett sätt som öppnar upp oändliga möjligheter. Programmeringen sker i Arduinos egna språk, ett språk som liknar C. Här kan man bygga allt möjligt och det finns en uppsjö olika komponenter man kan skaffa. Nackdelen med Arduino är att det är ganska knepigt att komma igång, om man som barn inte har en förälder sig förstår sig på elektronik är Arduino något vi rekommenderar att vänta med.

Kostnad: Arduinos startpaket kostar 999 kr
Svårighetsgrad: Svår
Språk: Engelska

När man programmerar en arduino kopplar man in den till datorn, där man skriver och sedan för över koden till kretskortet.

Microbit

Microbit är ett enkelt sätt att koppla ihop mjukvara med hårdvara. Om ditt barn inte arbetat med hårdvara förut rekommenderar vi att testa på microbit innan man ger sig på att programmera mer avancerad hårdvara som t.ex. Arduino. Microbit kopplas ihop och programmeras i datorn, där kan man välja om man vill göra blockbaserad eller textbaserad (JavaScript) programmering.

Kostnad: från 199 kr för ett enkelt utvecklingskort
Svårighetsgrad: Medel
Språk: Engelska

Så börjar dina barn programmera

Det kan vara svårt att veta vad från ovan lista man ska börja med. Är ditt barn yngre än 9 år skulle vi rekommendera att du börjar med Scratch. Genom drag-and-drop-programmeringen får ditt barn lära sig de grundläggande koncepten i ett färgglatt och enkelt sätt med hjälp av så kallade kodblock. Detta är ofta ett enkelt och ganska kul sätt att börja på – och ofta får man med sig en del av bl.a. logiken som kan vara viktigt när man sedan vill hoppa på ett riktigt programmeringsspråk!

För att komma vidare med programmeringen skulle vi rekommendera att hoppa på en kurs i ett textbaserad programmeringsspråk. Många som kommer till oss på Unga Programmerare har testat just Scratch förut, och vill sedan komma vidare med programmeringen. Vi rekommenderar då att hoppa på vår grundkurs i programmering.

Om ditt barn är mellan 10-18 år så rekommenderar vi att starta textbaserad, alltså ”vanlig”, programmering. Denna målgrupp är precis den som Unga Programmerare finns för. Med våra programmeringskurser för barn och ungdomar så kickar vi igång ditt, eller ditt barns, lärande! Med 1000+ deltagare i våra kurser har vi blivit experter på en sak – att lära barn och ungdomar att programmera.

Vilket programmeringsspråk är bäst för barn?

Detta är en vanlig (och viktig!) fråga vi får. Många programmeringsspråk är onödigt krångliga och helt enkelt inte särskilt anpassade för barn. Det kan därför vara värt att tänka till innan ni hoppar in i programmeringen. Vilket språk ska vi lära oss?

Python

Python är ett enkelt och mycket användbart språk. Fördelarna med Python är många, t.ex. att det är otroligt mångfacetterat och att communityn runt det är stort. Man kan använda Python till nästan vad som helst: allt från spel och hemsidor till artificiell intelligens. Till Python finns också otroligt många tillägg man kan använda, för att på ett enkelt sätt kunna skapa mycket med ganska få kodrader. Du kan läsa mer om varför vi har valt Python i våra programmeringskurser för barn och nybörjare. Vi rekommenderar Python för att börja programmera som barn.

JavaScript

JavaScript finns på nästan alla hemsidor idag. Det är mycket populärt, och så länge man håller sig till webben så är det också otroligt användbart. JavaScript är i vår mening krångligare än Python och inte lika användbart. Det är ett populärt programmeringsspråk.

Scratch

Scratch är ett blockbaserat språk som är anpassat för nybörjare. Detta rekommenderar vi för barn yngre än 9 år.

Lua

Vissa deltagare som kommer till våra kurser har tidigare programmerat i Lua. Detta programspråk används bland annat i Roblox. Språket växer i popularitet, men är inte så användbart som Python är.

Java

Java är ett ganska knepigt programspråk för nybörjaren. Det som ofta lockar med Java är att programmera egna mods till spelet Minecraft. Java har sjunkt i populäritet under de senaste året till fördel för Python och andra enklare språk. Vi rekommenderat att prova på andra programmeringsspråk innan man ger sig in på att programmera Java som barn.

Swift

Med Swift Playground kommer ditt barn att lära sig programmera i Swift. Swift är användbart så länge man håller sig i Apples ekosystem, men så fort man rör sig utanför det får man förvänta sig att behöva lära sig andra programmeringsspråk.

HTML/CSS

Om ditt barn är intresserat av att bygga hemsidor är HTML och CSS ett måste. HTML och CSS är inte riktigt programmeringsspråk, utan snarare språk för att berätta hur en hemsida ska se ut och utformas. Att komma igång med HTML och CSS är inte särskilt svårt, men det kan snabbt bli komplext om man ska bygga komplicerade hemsidor. JavaScript blir sedan en naturlig påbyggnad på sin kunskap inom HTML och CSS och det är först då man stöter på ett programmeringsspråk.

Sammanfattning

Det finns många olika sätt att lära sig programmering som barn. Med allt ifrån appar och hemsidor till programmeringskurser. Här har vi gått igenom våra bästa tips på hur du kommer igång med att lära ditt barn att programmera. Förhoppningsvis får även du själv nytta av programmeringen!

Vi har gått igenom flera appar och programspråk, men det viktigaste att ta med sig är att hur du än väljer att börja eller starta så är det viktigaste att faktiskt börja! Genom att testa ett programspråk lär man sig hur man ska tänka när man kodar, och det är efter det otroligt mycket lättare att lära sig nästa programmeringsspråk. Man kan jämföra det med att språk inom programmering liknar snarare dialekter. Många språk liknar varandra väldigt mycket, och det är ofta relativt enkelt att sätta sig in i nästa språk.

Att som barn lära sig programmera öppnar upp många framtida möjligheter, och genom att lära sig programmera lär man sig även att förstå teknik och den digitala värld vi lever i. Unga Programmerare anser att programmering är en grundläggande kunskap som alla borde ha. Med tanke på det samhälle vi lever i idag så blir programmering bara viktigare och viktigare. Att lära sig programmera som barn öppnar upp otroligt många dörrar.

På Unga Programmerare erbjuder vi kurser i programmering för barn och ungdomar. Lycka till med programmeringen!

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss