Programmeringskurs för barn – Vad vi erbjuder och varför

av Uppdaterad 2022-11-24

Är du eller dina barn intresserade av att gå en programmeringskurs? I denna guide går vi igenom våra olika kurser som vi erbjuder för barn och ungdomar. Vi kommer förklara lite närmare varför vi har valt att erbjuda de kurser vi gör.

Programmeringskurs för barn

Grundkurs i programmering (Online: Start)

Denna programmeringskurs kanske säger sig självt varför vi har. För att komma igång med programmeringen så måste man lära sig grunderna i programmering.

I vår grundkurs så lär vi ut de grundläggande koncepten inom programmering i programspråket Python. Ett mycket populärt, textbaserat, programspråk. Man lär sig således programmering ”på riktigt” (i jämförelse till t.ex. blockbaserade/visuella språk som Scratch).

Programmeringen använder vi för att bygga enklare små spel, som t.ex. gissningsspel, tärningsspel och äventyrsspel. Alla textbaserade. Den visuella biten är lite för komplex för att börja med redan i grunderna, så den sparar vi till kursen Spelprogrammering i 2D (mer om den senare).

Grundkurs i programmering

När man har slutfört grundkursen så har man blivit introducerad för, fått testa på och lära sig, de grundläggande koncepten inom programmering. Man har fått använda variabler, konvertera mellan olika typer, använda if-satser (villkor), loopar (både for och while), funktioner och listor. Detta är i mångt och mycket det man behöver för att skriva kod, och det är dessa koncept som bygger upp många av de tekniska prylar, de appar och spel som vi använder idag.

Med denna programmeringskurs i bagaget så kan man fortsätta att bygga mer komplexa program, man kan lära sig bygga spel eller testa på andra programspråk. Har man lärt sig grunderna i ett programspråk så kommer man snabbt se likheterna i hur ett annat programspråk fungerar. Kanske är det efter grundkursen dags att testa på vår programmeringskurs i spelprogrammering?

Denna programmeringskurs höll vi för första gången 2017. Sedan dess har vi förändrat och förbättrat, finslipat och gjort om, för att göra denna kurs till den bästa programmeringskurs vi någonsin skapat. Vi hoppas att du kommer gilla den också!

Ibland får vi förfrågan om vi inte kan erbjuda en kortare prova-på kurs eller liknande om man inte vill hoppa på en ”hel” kurs. Problemet är att det ofta är svårt att bryta upp en grundkurs i programmering till något kortare än just grunderna. Det skulle kunna jämföras med att lära sig att spela schack, utan att lära sig reglerna för hur alla olika pjäser förflyttas. Det blir helt enkelt lite avigt. För att fånga upp de som vill testa-på programmeringen, utan att hoppa på någon av våra programmeringskurser, hänvisar vi istället till vårt gratismaterial, vår e-bok, vår Youtube-kanal (där vi har extramaterial) och vår kodkalender.

Spelprogrammering i 2D

Vi har en kurs inom spelprogrammering där vi bygger spel med 2D-grafik. I denna programmeringskurs får man lära sig olika tekniker för hur man kan skapa egna spel, och man får testa på att skapa olika typer av spel.

Spelprogrammering i 2D

Tanken med denna kurs är at man ska lära sig olika koncept inom spelprogrammeringen, så att man sedan kan fortsätta att skapa egna spel, även efter slutförd kurs. Ganska häftigt, eller hur?

Spelprogrammering kan snabbt bli komplext, därför går vi igenom varje del av spelprogrammeringen steg-för-steg. Vi lär oss olika aspekter inom spelprogrammeringen och olika koncept. Vi börjar med att bygga enklare spel där vi får saker att röra på sig på en spelplan, och fortsätter sedan att introducera nya koncept genom att t.ex. bygga spel där saker kan studsa mot spelplanens kanter, spel där man kan skjuta och träffa saker, spel där man kan byta bana eller nivå och spel där man färdas framåt och objekt faller mot en. Vi lär oss också hur man lägger till ljudeffekter, hur man designar egna karaktärer och hur man t.ex. räknar med poäng eller liv.

Många av våra deltagare tycker just spel är något som är intressant att skapa själv. Det tycker vi också. Att skapa egna spel är ett väldigt kraftfullt sätt att programmera, då det är väldigt roligt samtidigt som det är utmanande. När man har slutfört sitt spel så kan man antingen spela det själv, eller låta ens kompisar spela det.

Denna kurs har vi skapat dels för att spelprogrammering är väldigt roligt, dels för att det är lärorikt, men också för att det är ett väldigt bra sätt att se vad som är möjligt med programmeringen. Koden man skriver när man bygger spel får man direkt feedback på via spelplanen. Man ser vad som händer visuellt när man tar olika beslut i själva koden. Ett bra sätt att lära sig, helt enkelt!

Kom igång med Minecraft-programmering

Kan man programmera i Minecraft? Ja! Med programspråket Python kan man programmera i Minecraft och bygga egna skapelser, eller till och med egna spel – inuti Minecraft!

Kurs i Minecraft programmering

Vi brukar alltid fråga föräldrar varför deras barn vill lära sig att programmera. En sak som ofta dyker upp i dessa konversationer är Minecraft. Minecraft är ett väldigt populärt spel där man i en 3D-värld bygger med block.

Vad många inte vet är att det går att programmera i Minecraft. Med hjälp av programspråket Python (som vi också lär ut i bl.a. vår grundkurs) så kan man skriva kod till Minecraft.

Vi har skapat denna kurs dels för att många av våra deltagare själva spelar Minecraft, men också för att det (precis som med spelprogrammeringen) ger direkt feedback på den kod man skriver. Man kan skriva några rader kod och vips så dyker ett torn upp. Eller ett hus. Eller något annat roligt!

Med programmeringen så är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna, och med hjälp av koden kan vi programmera spel inuti Minecraft. Alltså spel inuti ett spel. Låter snurrigt, men det är riktigt roligt.

I vår kurs i Minecraft-programmering så får man använda grunderna inom programmeringen för att själv bygga och skapa (med hjälp av kod!). Denna kurs passar dig som gillar Minecraft och som tycker programmeringen är rolig. Vi rekommenderar att man först har slutfört vår grundkurs innan man påbörjar denna kurs, eftersom att vi i denna kurs fokuserar på tekniker för hur man bygger och skapar, istället för att introducera nya programmeringskoncept.

Artificiell intelligens – Hur fungerar det?

Vår kurs om Artificiell Intelligens kanske är den viktigaste kurser som vi har skapat. Denna kurs fokuserar inte på programmeringen i sig på samma sätt som andra kurser, utan istället på att ge en förståelse för hur Artificiell Intelligens fungerar, hur det kan användas (både idag och i framtiden), och vad det finns för möjligheter och risker med artificiell intelligens. I slutet av kursen bygger vi ett program som använder sig av ansiktsigenkänning för att ta bilder med webbkameran. Ett roligt projekt där man får använda datorseende, en teknik som i sin tur är byggt med artificiell intelligens.

Artificiell Intelligens programmeringskurs

Även om de allra flesta har hört talas om artificiell intelligens så är den generella kunskapen ganska låg. Vi tror att det är viktigt att förstå artificiell intelligens för att vi ska kunna dra nytta av alla fördelar som detta kommer med. Samtidigt tror vi att det är viktigt att förstå vad det finns för risker med artificiell intelligens när man använder det på fel sätt.

I vår kurs så vill vi att man som barn eller ungdom får en introduktion till artificiell intelligens. De deltagare som går våra kurser kommer i mångt och mycket bli framtidens beslutfattare, och om vi kan få dom att ta mer informerade beslut så kan vi förhoppningsvis göra vårt samhälle, och kanske till och med världen, en liten gnutta bättre.

Det finns många roliga verktyg som använder sig av artificiell intelligens. Dessa kan vara roliga och lärorika att använda, därför avslutar vi kursen med ett projekt inom datorseende. Där man själv får bygga ett program som använder sig av bl.a. ansiktsigenkänning. Riktigt häftigt och väldigt roligt.

Hur du förbereder dig inför jobb inom tech och spelutveckling

När vi frågade deltagare och föräldrar vad för kurser vi borde skapa härnäst så dök detta önskemål upp. Många av våra deltagare är intresserade av att arbeta inom IT i framtiden, och det är särskilt tech- och spelutveckling som lockar. Finns det något vi kan göra, eller ge dom för att göra deras drömmar lite lättare att nå? Vi hoppas det!

Kurs jobb inom tech och spelutveckling

I denna kurs så vill vi enklare tips och trix för hur man kan tänka med programmeringen och framtida studier för att slutligen landa ett jobb på den arbetsplats som lockar. Många av våra deltagare har inga

Våra deltagare är ofta ganska unga, och många saknar föräldrar inom IT/tech/spel som kan hjälpa till och ge inspiration för vilka vägar det finns att gå i framtiden, hur man ska tänka när man t.ex. programmerar på fritiden, eller vilka inriktningar man ska välja när det kommer till vidare studier. Med denna kurs vill vi få tankarna att snurra och inspirera till en karriär som man ung tycker verkar intressant och spännande.

Programmeringskurs för barn och unga

Känner du dig redo att kommer igång med programmeringen? Eller är dina barn taggade på att börja programmera? Då har du kommit helt rätt. Sedan vår första programmeringskurs så har programmering för barn och unga blivit vår expertis. Vi vill att flera ska lära sig att programmera, koda, skapa egna spel och program. Kom igång du också! Kolla in våra kurser i programmering via knappen nedan.

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss