7 steg för att lära ditt barn programmering

av Uppdaterad 2023-04-17

Programmering har visat sig vara ett roligt sätt för barn att få utlopp för sin kreativitet. Nu ska vi gå igenom hur dina barn kan komma igång med programmering på några få steg. Vi börjar helt början (så om du är nybörjare har du hittat helt rätt). I slutet kommer vi också visa hur du kommer igång med spelprogrammering för att bygga egna spel. Alla dessa tips är gratis och du kan komma igång redan idag!

7 steg för att lära ditt barn programmering

Vi kommer att programmera i Python. Ett av världens mest populära språk som passar perfekt för nybörjare och barn som vill komma igång med programmering.

1. Våra första rader kod som pratar med datorn

Nu ska vi skriva våra första rader kod. I detta program så kommer datorn att ställa oss frågor som vi kan svara på. Vi visar precis vad du ska skriva och hur du kör koden. Du behöver inte installera något på datorn. I denna video så lär vi oss om variabler och utskrifter (print).

När vi nu har klurat ut hur vi kan skicka information till datorn (prata med datorn), och hur datorn kan skicka tillbaka information till oss (via t.ex. print), så är nästa steg att vi låter datorn kolla på den information vi gav den. Detta leder oss till nästa steg, där vi bygger ett enkelt frågespel med vår e-bok.

2. Bygg en enkel frågesport med vår e-bok

Med kod så kan vi bygga en enkel frågesport. Vi låter datorn ställa oss en fråga och när vi skickar in ett svar så får datorn avgöra om det var rätt eller fel. Vi kan skapa en frågesport med frågor, som vi sedan låter en kompis spela!

Bygg ett eget frågespel med programmering

Du kan ladda ner vår gratis e-bok här nedan. Du kommer också hamna på intresselistan för våra kurser, och få information om kommande kurser vi har (mer om det senare).

3. Rita med hjälp av programmering

Vi ska nu testa på att rita med hjälp av kod. Detta är ett kul sätt att använda programmeringen eftersom vi direkt ser på skärmen vad som händer när vi ändrar i vår kod. Datorn kommer följa våra instruktioner, och rita det som vi ber den om med koden.

Som du kanske märkt finns det mycket vi kan hitta på med programmeringen. Vi kan ”prata” med datorn, vi kan skapa frågesporter, och vi kan rita. Men hade det inte varit kul att också programmera egna spel? Det ska vi göra i nästa steg.

4. Vi kodar spelet Sten Sax Påse

Detta är ett perfekt spel för nybörjare att programmera. För att bygga detta spel så använder vi flera av byggstenarna inom programmering (t.ex. loopar och if-satser). Men oroa dig inte! I videon så visar vi steg-för-steg hur du gör, så att du kan bygga ditt egna spel!

Det finns många fler spel vi kan bygga på liknande sätt. Detta leder oss till…

5. Hur du bygger (nästan alla) enkla spel med programmering

Vi har nu kommit in på spelprogrammering. Men hur bygger man egentligen enkla spel? Om du har gjort videon ovan så har du byggt ett spel för Sten Sax Påse. Finns det andra spel vi kan bygga? Självklart!

De flesta enkla, textbaserade spel är byggda på ungefär samma sätt. Med hjälp av en spel-loop. Vi kan bygga liknande spel med samma ”tänk” som i videon ovan.

Det som saknas i dessa enkla spel är dock grafik. Visst hade det varit kul att bygga spel i t.ex. 2D?

6. Vårt första spel med 2D-grafik. Vi programmerar ”Kycklingspelet”.

Nu ska vi bygga spel med grafik! Många barn vill kommer igång med programmering för att skapa egna spel. Spelprogrammering är ett bra sätt att programmera då det ofta är utmanande men också väldigt väldigt roligt. I denna video kommer vi visa hur du som nybörjare kan skapa ditt första spel. Vi visar hur du kommer igång (helt från början).

För att programmera spel med hjälp av spelmotorn Pygame Zero (som vi använder i videon ovan), så behöver du installera Python och Pycharm på datorn. Båda dessa är gratis att ladda ner. Du behöver inte installera Pygame Zero, det visar vi istället hur du lägger till i Pycharm i videon.

7. Kurs i programmering för barn och unga?

Snyggt jobbat! Du har nu skapat ditt första program, byggt en frågesport, ritat med hjälp av kod, skapat ett eget spel, och kommit igång med spelprogrammering på riktigt. Det ska du vara riktigt stolt över!

Så hur kommer man vidare härifrån? Hur kan man lära sig att bygga fler spel, lära sig mer om programmering och kod? Finns det något som är anpassat för barn som vill komma igång med programmering? Självklart!

Programmeringskurs för barn

Vi har flera kurser i programmering för barn och ungdomar.

Vi rekommenderar våra kurser från 10 år, och de flesta av våra deltagare är ca 10-16 år. Just nu har vi dessa kurser på Unga Programmerare:

  • Grundkurs i programmering (Online: Start)
  • Spelprogrammering i 2D
  • Kom igång med Minecraft-programmering
  • Artificiell intelligens – Hur fungerar det?

Anmäl ditt intresse för våra kurser i programmering för barn så hör vi av oss när vi släpper nya platser! Ses vi i kurserna?

Unga Programmerare håller kurser i programmering för barn och ungdomar. Unga Programmerare startades av studenter från Chalmers Tekniska Högskola.

Företagsinfo

Innovation Institute of Sweden AB
Box 2062, 116 74 Stockholm
Org.nr. 559290-7603

Följ oss